Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen koordinaatio- ja viestintähanke kiittää vuodesta 2024!
11.12.2024
Kiitos vuodesta 2024!
Vuoden 2024 lopun lähestyessä on jälleen hyvä aika pysähtyä katsomaan miten Koonto- hankkeen matka on tähän saakka edennyt. Kuluneen vuoden aikana olemme jatkaneet pohjoissavolaisten yhdistysten, järjestöjen ja seurojen tukemista, tarjoten yhä useammalle toimijalle uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa ja löytää uusia kasvupolkuja Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen rahoituksen (ESR+) avulla. Tämä ei olisi onnistunut ilman aktiivista yhteistyötä maakunnallisten yhteistyökumppaneidemme kanssa. Lämmin kiitos kuuluukin kaikille yhteistyökumppaneille, jotka ovat toimineet Koonto-hankkeen äänitorvina ja jakaneet viestiämme ympäri maakuntaa. Yhdessä olemme saavuttaneet tähän saakka jo paljon ja tässä muutamia merkittäviä kohokohtia hankkeen toteutuksesta:
113 paikallista yhdistystä ja järjestöä on saanut apua toiminnan kehittämiseen ja rahoituksen hakemiseen
874 hankekonsultointia
55 maakunnallista foorumia ja puheenvuoroa
5 käynnissä olevaa Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen (ESR+) hanketta
Vuosi 2024 on ollut täynnä innostavia kohtaamisia ja aktiivista kehittämistä Pohjois-Savon paikallisten yhdistysten, järjestöjen ja seurojen kanssa. Koonto-hankkeen ydintehtävänä on mahdollistaa yhä useamman Pohjois-Savolaisen järjestön, yhdistyksen ja seuran pääsy luomaan uusia toimintamalleja ja kestävää kasvua (ESR+) Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen avulla. Tavoitteenamme on ollut vahvistaa paikallisten toimijoiden kykyä tarttua rahoituksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja avata solmukohtia, jotka hidastavat tai estävät rahoituksen hakemista. Kulunut vuosi on täten ollut merkityksellinen monella tapaa. Koonto-hankkeen aikana olemme onnistuneet tukemaan yli sataa paikallista yhdistystä ja järjestöä heidän toiminnan kehittämisessään ja rahoituksen hakemisessa koko maakunnan laajuisesti. Näillä toimijoilla on läheisin yhteys kohderyhmiin, jotka ovat jääneet tai vaarassa jäädä opintojen, palveluiden ja työelämän ulkopuolelle.
Kuten voimme todeta, vain pieni osa neuvonnassa ja ohjauksessa mukana olleista toimijoista jalostaa ideansa lopulta rahoitetuksi hankkeeksi. Tästä huolimatta jokainen konsultointi- ja ohjaustapaaminen on äärimmäisen arvokasta työtä. Nämä prosessit eivät koskaan mene hukkaan, vaan ne luovat vahvan perustan tulevaisuuden kehittämiselle ja mahdollistavat ideoiden jalostumisen pitkällä aikavälillä. Yhdistysten kyky tarttua rahoituslähteisiin paranee ja valmiudet toteuttaa uusia kehittämisideoita vahvistuvat jokaisella kohtaamisella. Osaaminen kumuloituu ja kasvaa sekä se luo alustaa uusille aloitteille, jotka kantavat hedelmää vielä pitkään tulevaisuudessa. Jokainen oivallus, omaksuttu tieto ja vahvistunut yhteistyöverkosto asettuvat osaksi suurempaa kokonaisuutta, rakentaen perustan, jolta tulevaisuuden haasteet voidaan kohdata vakaasti, harkiten ja uudistumiskykyisesti. Näistä rakennuspalikoista muodostuu kestävä rakenne, joka tukee pitkäjänteistä kehitystä ja avaa uusia mahdollisuuksia kehittämistyölle.
Vuoden aikana tarjoamamme tuki on ulottunut koko Pohjois-Savon 19 kunnan alueelle. Yksilölliset konsultoinnit ovat auttaneet yhdistyksiä navigoimaan usein monimutkaiseksi koetussa rahoituksen toimintaympäristössä. Näissä kohtaamisissa olemme voineet keskittyä juuri niihin haasteisiin, jotka kunkin toimijan arjessa ovat keskeisimpiä. Samalla olemme järjestäneet alueellisten kumppaneidemme kanssa foorumeita ja tilaisuuksia, joissa paikalliset toimijat ovat voineet kohdata toisensa, jakaa kokemuksiaan ja oppia toisiltaan. Tämä yhteistyö on avannut uusia mahdollisuuksia ja yhdistänyt alueen toimijoita sekä vahvistanut heidän yhteisiä tavoitteitaan. Jokainen konsultointi ja kohtaaminen kasvattaa verkostoa ja luo uusia mahdollisuuksia kehittämishankkeiden alullepanoon. Erityinen kiitos täten kuuluu jokaiselle yhteistyökumppanille, joiden kanssa olemme saaneet ponnistella yhteisten päämäärien eteen. Yhdessä olemme rakentaneet perustaa, jolle on hyvä tukeutua ja luoneet edellytyksiä uusille aloitteille, jotka voivat synnyttää merkittäviä vaikutuksia niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.
Tämän lisäksi Koonto-hanke on saanut olla tukemassa maakunnassa parhaillaan käynnissä olevia Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen (ESR+) -hankkeita. Nämä hankkeet ovat Pohjois-Savossa erinomainen osoitus siitä, miten ESR+-rahoitus voi muuntua konkreettisiksi teoiksi, kun uskallamme yhdessä yrittää. Näiden hankkeiden tavoitteet ulottuvat työllisyyden ja koulutuksen edistämisestä sosiaalisen osallisuuden lisäämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Edellisessä blogissa käsittelin näiden hankkeiden taloudellisia vaikutuksia, mutta kuten tiedämme syvemmät vaikutukset näkyvät yksilöiden elämissä. Jokainen hankkeeseen osallistunut, joka löytää polkunsa takaisin työelämään, koulutukseen tai osaksi yhteiskuntaa, on osoitus siitä, miten suuri merkitys hankkeiden vaikutuksella voi olla. Näiden onnistumistarinoiden vaikutukset eivät rajoitu vain yhteen ihmiseen, vaan ne heijastuvat laajasti perheisiin, ystäväpiireihin ja yhteisöihin, joissa elämme.
Kansalaistoimijalähtöiset hankkeet ovat myös opettaneet meille paljon siitä, miten paikallisten toimijoiden ketteryys ja läheinen yhteys kohderyhmiinsä mahdollistavat nopean reagoinnin erilaisiin tarpeisiin. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa perinteiset palvelut eivät tavoita kaikkein haavoittuvimpia ryhmiä. Esimerkiksi pienet yhdistykset ja järjestöt usein toimivat matalan kynnyksen palvelupisteinä, joihin ihmisten on helppo tulla ja joissa heitä kohdataan inhimillisesti ja arvostaen. Tällainen toiminta ei ainoastaan lisää osallisuutta, vaan se myös ehkäisee syrjäytymistä jo ennen kuin tilanteista tulee vyyhtiytyneitä ongelmia. KAKE-hankkeet, kuten tykkäämme sanoa, eivät ole pelkästään investointeja tämän päivän ongelmien ratkaisemiseen, vaan ne ovat myös panostuksia tulevaisuuteen. Syrjäytymisen ehkäisy ja osallisuuden lisääminen luovat pohjaa kestävämmälle ja oikeudenmukaisemmalle yhteiskunnalle.
Vuoden 2025 sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusehdotukset on juuri julkaistu, ja tilanne näyttää haastavalta monelle Pohjois-Savolaiselle yhdistykselle ja järjestölle. Haettuja avustuksia oli yhteensä 20,7 miljoonaa euroa, mutta myönnettävät avustusehdotukset kattavat vain 12,2 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa noin 8 miljoonan euron vajetta, joka valitettavasti johtaa toteutuessaan yli sadan työpaikan menetykseen ja heikentää monien apua tarvitsevien arkea merkittävästi. Jokaisen menetetyn työpaikan myötä katoaa myös tärkeä kohtaamisen ja tuen hetki, joita nämä järjestöt tarjoavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville. Tämä vajaus ei ole pelkästään numeroita, vaan se tarkoittaa menetettyjä mahdollisuuksia, katkenneita tukiketjuja ja lisääntyvää epävarmuutta niille, joiden elämässä järjestöjen tarjoama apu on ollut kantava voima. Nyt on aika puolustaa yhteisöllisyyttä ja tukea heitä, jotka rakentavat siltoja hyvinvoinnin ja toivon välillä.
Tämä tilanne alleviivaa entistä voimakkaammin ESR+-rahoituksen ja paikallisten toimijoiden tukemisen merkitystä, kun suuntaamme katseemme vuoteen 2025. On selvää, että Kansalaistoimijalähtöiset hankkeet eivät voi olla vain yksittäisiä, määräaikaisia projekteja. Niiden on tultava pysyväksi osaksi paikallista toimintakulttuuria ja työkalupakkia, jotta ne voivat tarjota uusia kasvupolkuja tulevaisuuden haasteisiin.
Tulevaisuudessa keskittyminen pitkäjänteiseen kehittämiseen ja paikallisten toimijoiden resilienssin vahvistamiseen on avainasemassa. Näiden hankkeiden avulla yhteisöt voivat paitsi selviytyä haasteista myös kukoistaa, riippumatta rahoitusleikkausten tai muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamista paineista. Yhteistyön voima, luovuus ja rohkeus kehittää uusia toimintamalleja ovat ratkaisevia, kun rakennamme kestävämpää ja osallistavampaa Pohjois-Savoa.
Pohjois-Savossa parhaillaan käynnissä olevat KAKE-hankkeet: Toimimaan, Voimaa Tassuista, Tuumataan ja tehhään, Riipasta ruoriin sekä Toimiva- hanke osoittavat vaikuttavuutensa niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Yhdessä kaikkien viiden käynnissä olevan hankkeen tavoitteena on tavoittaa yhteensä yli 300 haavoittuvassa tai heikommassa asemassa olevaa kohderyhmän henkilöä. Näiden hankkeiden toimenpiteet, tilaisuudet ja toimintaryhmät ovat jo nyt luoneet merkityksellisiä kokemuksia osallistujilleen, jotka usein kokevat jääneensä yhteiskunnan marginaaliin. Kutsummekin myös sinut ja edustamasi yhteisön hyppäämään mukaan tähän vaikuttavaan hanketoimijoiden joukkoon! Elä epäröi olla yhteydessä, jos yhteisössänne elää haave kehittämishankkeesta ja mietitte millä sen voisi rahoittaa, Koonto- hanke ohjaa teidät oikealle ovelle.
Mikä tärkeintä, hankkeet eivät ainoastaan tavoita kohderyhmiään, vaan luovat ympäristöjä, joissa ihmiset voivat tuntea itsensä arvostetuiksi, kehittää uusia taitoja ja kokea aitoja onnistumisia. Näiden hankkeiden vaikutukset ulottuvat syvälle: ne vahvistavat yksilöiden hyvinvointia, lisäävät osallisuutta ja rakentavat yhteisöihin uudenlaista toivoa ja kestävyyttä. Kun tarkastelemme näiden viiden hankkeen kokonaisuutta, käy selväksi, että kyse ei ole vain lyhytaikaisista projekteista, vaan pitkäkestoisista investoinneista ihmisiin ja yhteisöihin. Vaikutukset ulottuvat osallistujien kautta heidän perheisiinsä, ystäväpiireihinsä ja ympäröiviin yhteisöihin, luoden hyvinvoinnin ja osallisuuden ketjureaktion, joka rakentaa entistä vahvempaa Pohjois-Savoa. Voimme ylpeinä todeta, että Pohjois-Savolaisen Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen koordinaatio- ja viestintä hanke jatkaa määrätietoista työtään myös vuonna 2025.
Kansalaistoimijalähtöisen kehittämisen koordinaatio- ja viestintä hanke
Hankepäällikkö
Tuomas Puustinen
Tutustu Pohjois-Savon käynnissä oleviin KAKE-hankkeisiin tarkemmin:
Keskittyy nuorten aikuisten elämänhallinnan ja työelämävalmiuksien vahvistamiseen erityisesti riippuvuuskäyttäytymisen tai päihdehaasteiden kanssa kamppailevien keskuudessa. Tarjoaa tukea ja konkreettisia välineitä kohti vakaampaa tulevaisuutta.
Ehkäisee nuorten syrjäytymistä luomalla maksuttomia, matalan kynnyksen toimintaryhmiä 16–28-vuotiaille Kuopiossa. Tarjoaa turvallisia tiloja taitojen kehittämiseen, itsetunnon vahvistamiseen ja yhteiskunnallisen osallisuuden löytämiseen.
Edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä kehittämällä asiakaslähtöisiä toimintamalleja. Tukee erityisesti niitä, joiden eteneminen opintojen tai työelämän parissa on keskeytynyt.
Yhdistää eläin- ja luontoavusteisen toiminnan nuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Tarjoaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille maksuttoman koiraharrastuksen ja virkistystoimintaa Iisalmessa ja Vieremällä.
Rakentaa pysyvän nuorisotoimintamallin Lapinlahden alueelle. Tukee nuorten osallisuutta ja ehkäisee syrjäytymistä yhteisöllisellä vapaa-ajan toiminnalla ja nuorten omien ideoiden toteuttamisella.