Pohjois-Savon järjestökysely 2024 raportti on julkaistu

26.8.2024

 

Keväällä 2024 Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys toteutti Pohjois-Savon järjestökyselyn. Kysely toteutettiin 18.4.-17.5.2024 välisenä aikana Webropol-työkalun avulla. Kyselyyn saatiin vastauksia 103 yhdistyksestä.

Kyselyssä kartoitettiin muun muassa järjestöjen toiminnan nykytilaa, kehittämistarpeita ja yhteistyötä Pohjois-Savon maakunnassa. Kyselyn vastauksia hyödynnetään esimerkiksi yhdistysten toiminnan näkyväksi tekemisessä ja yhdistysten toimintaedellytysten tukemisessa Pohjois-Savon hyvinvointialueella ja kunnissa. Kyselyn vastausten avulla kootaan myös Järjestöjen sote-muutostuen laajempaa tilannekuvaa maakunnallisesti ja valtakunnallisesti.

Raportista ilmenee muun muassa se, että jäsenkasvu valtaosassa yhdistyksistä on pysynyt vakaana, eniten yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa tehdään tapahtumien parissa ja tahoista eniten yhteistyötä tehdään kunnan tai kaupungin kanssa. Hyvinvointialueen kanssa tehtävä yhteistyö oli erittäin vähäistä. 81% Pohjois-Savossa toimivista yhdistyksistä toimii vapaaehtoisvoimin eli palkattua henkilökuntaa ei juuri ole. 11%:lla kyselyyn vastanneista yhdistyksistä oli vuoden 2023 aikana 1-3 palkattua työntekijää. Tämä näkyy suoraan järjestöjen keskinäisen yhteistyön vähäisyytenä sekä myös yhteistyönä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa. Yhteistyön määrää selittää myös se, että hyvinvointialueet (pl. Siun sote) aloittivat toimintansa vasta 2023.

Lue raportti kokonaisuudessaan alta.

Lisätietoja kyselystä tarjoaa Osku Timonen, järjestöasiantuntija, Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry. Sähköposti: osku.timonen@pssotu.fi, puhelin: 050 330 0286.